SUVREMENICI

Hrvatski pjesnici Boke

Pjesnik Miloš Milošević duhovnost svojih pjesama pretače nam i u obične ljudske sudbine i radosti, posežući time za jednostavnim smislom i čistim emocijama roditeljske ljubavi. Shvatimo da nam je za život isto tako dovoljan „pregršt mora", malo plavog neba „vreli zagrljaj djeteta". Tada u „maslinjaku čuđenja" koga zovemo životom, osjećamo potrebu za „pru­ženom rukom", „jer za život cijeli/tako malo treba".
    
Dr Gracijela Čulić

"Moj život je moje najveće djelo,
Moj život je moja umjetnost.
Vječnost me ne interesira kad napustim ovaj svijet.
Vječnost, pa ja je tako često dotičem u molitvi”.

Don Branko Sbutega

Boko mila, Boko stara,
Hrvatskoga roda diko,
Dala si nam divnog dara:
Iz krila ti pjesnik niko
Slavan sinak, oca zamet,
Umom, rukom, nikad mlitav,
Djelo krijepi zdrava pamet...

Marija Dubravac Vjenceslavu Čižeku
Vraćao se pjesnik uvijek srcem i dušom voljenoj Boki. Opjevao je i veličao svaki kamen svog rodnog kraja, uzdizao čarobnu ljepotu i mirise Boke i s nostalgijom tiho čeznuo za njima. Nikada Vicko Nikolić nije ostavio ni zaboravio Boku. Vraćao se pjesnik bajkolikom zalivu u svakom trenutku svog života i darivao joj svoja najbolja ostvarenja.
Tanka linija obale
Palače i crkve
Vrtovi i palme
Pitome masline
I vinova loza
I more, tiho i tajanstveno
A iznad toga
Prijeteće planine
Tamne i strme

Mojim perom Boki na dar

Vanda Babić
Božo Vodopija
Profesorica zadarskog sveučilišta Vande Babić, čija djela prožima bokeljska povijest, čije srce još uvijek čuva bokeljske kantune i portune, čija duša odiše jedinstvenim mentalitetom Zaljeva hrvatskih svetaca i koja svoj život i rad posvećuje očuvanju identiteta Hrvata svoga rodnog kraja. 
Božo Vodopija, diplomirani novinar, bio je glavni urednik i direktor NIP „Dubrovački vjesnik“, upravitelj HRT-ova centra Dubrovnik te urednik i novinar u HTV-ovu studiju Dubrovnik. Danas radi kao urednik u redakciji HRT-ova centra u Dubrovniku.

Mojim perom Boki na dar

Maja Perfiljeva
Dražen Zetić
"Rođena sam u Tivtu, u Boki Kotorskoj, gdje sam provela najranije djetinjstvo i tako postala neraskidivo vezana uz taj tajanstveno lijep kraj. Zavičaju sam posvetila više pjesama, a najpoznatija je postala pjesma Bokeljska noć.

Intimna prisjećanja na kulturu hrvatskoga naroda u Boki kotorskoj
… u ovoj divnoj svibanjskoj večeri – uspostavljamo nove mostove naših predaka. Gradimo nove horizonte prijateljstva. Vraćamo se na trenutak zaboravljenim korijenima u ne tako davnoj prošlosti.